Karlı ve Buzlu Yollarda Bridgestone Kış Lastiği ile Yolculuk

Kar ve buz üzerinde sürüş söz konusu olduğunda, her zaman belirlemeniz gereken ilk şey, araç sürmenin gerekli olup olmadığıdır. Şiddetli kış havalarında araç kullanmak, doğası gereği tehlikelidir ve mümkünse bundan kaçınılmalıdır. Kesinlikle araba kullanmanız gerekiyorsa, aşağıdaki ipuçları güvende kalmanıza yardımcı olabilir.

LASTİKLERİNİZİ BİLİN

Araçlar, tekerleklerine göre kış havasında farklı sürüş özelliklerine sahiptir. Her bir aktarma organının avantajlarını ve nüanslarını öğrenmek için FWD, RWD, AWD ve 4WD düzenlerindeki kış sürüşü sayfamıza bakın.

Unutmayın, iyi bir kış lastiği seti, dört mevsim lastiklerine kıyasla aracınızın karda ve buzda daha öngörülebilir ve güvenli bir şekilde hızlanmasına, frenlenmesine ve yönlendirilmesine olanak tanır.

YOL KOŞULLARINI TEST EDİN

Koşulların genellikle hızlı bir şekilde değiştiğini ve bazen daha soğuk koşulların, sıcaklıkların donma noktasına daha yakın olduğu zamandan daha güvenli bir sürüşe izin verebileceğini unutmayın.

İster ilk kez karda araba sürüyor olun, ister kış yollarında deneyimli bir kişi olun, mevcut koşulları belirlemek, sürüşünüzden ne bekleyeceğinizi bilmenize yardımcı olacaktır. Kış sürüş koşullarını hissetmek için fren, hızlanma ve direksiyon girdilerini test etmek için boş bir yol parçası bulun.

KAR VE BUZDA HIZLANMA VE FRENLEME

Karla kaplı yollarda sürerken hızı her zaman önemli ölçüde azaltın. Frenleme için fazladan yer bırakın ve tipik 3-4 saniye yerine 6-10 saniyelik bir takip mesafesine sahip olun. Fren ve gaz pedallarına olabildiğince yumuşak bir şekilde basınç uygulayın ve kaldırın. Sürücüler, viraj alırken, hızlanırken veya fren yaparken herhangi bir çekiş kaybı belirtisine özellikle dikkat etmelidir.

● Frenleme – Önünüzdeki yolu ve manzarayı sürekli olarak tarayarak, ani frenleme ihtiyacını azaltmalı ve bir sonraki hareketiniz için yeterli planlama yapmalısınız. Modern otomobillerde karda fren yaparken, frenlerin kilitlenmesini önlemek için kilitlenme önleyici fren sistemi (ABS) sisteminin pedalda titreştiğini hissedebilirsiniz. Frene basmayın ve ayağınızı sıkıca tutun.

● Hızlanma – Gaz pedalına hafif bir baskı uygulayın ve güvenli bir seyir hızına ulaşmak için ekstra zaman ayırın. Gaz pedalına çok fazla basınç uygulamak, tahrik edilen tekerleklerin çekişini kaybetmesine ve patinaj yapmasına neden olarak, araç üzerindeki kontrolünüzü azaltabilir.

KAR VE BUZ ÜZERİNDE DİREKSİYON

Kar ve buz üzerinde sürüş sırasında direksiyon yumuşak ve kontrollü olmalıdır. Direksiyon simidinin hızlı hareketlerinden kaçının ve hem arkadan hem de önden savrulmayı nasıl belirleyip düzelteceğinizi öğrenin. Kış havasında veya kuru yollarda araç kullanırken en iyi uygulama, her zaman gitmek istediğiniz yöne bakmaktır.

● Oversteer nedir? Arkadan savrulma, arka lastikler bir dönüşte tutuşu kaybettiğinde ve aracın arkası dışarı çıkmaya başladığında, istenenden daha sıkı bir dönüşle sonuçlandığında meydana gelir.

● Yapmayın: Frene basın veya direksiyonu aşırı telafi edin

● Yapın: Aracın kontrolünü yeniden kazanmak için savrulun ve yavaşça hızlanın

● Önden savrulma nedir? Understeer, yolu kavramak yerine direksiyonu çevirdiğiniz ve ön lastiklerin kaydığı bir ön tekerlek kızağıdır.

● Yapmayın: Dönüşe daha sert dönün veya frene çarpmayın

● YAPIN: Ayağınızı gaz pedalından çekin ve kavrama sağlanana kadar tekerleği yavaşça geriye doğru çevirin

Karda ve Buzda Sürüş için İpuçları

Özellikle yokuş aşağı inişte veya frenlemenin durması beklendiğinde, aracı manuel olarak “düşük” vitese almak, daha düşük bir hızı korumaya ve fren pedalıyla gereken frenleme miktarını azaltmaya yardımcı olur. Bu senaryoda, motor freni, daha düşük bir hızı korumak ve tek başına fren pedalını kullanmaya kıyasla kayma olasılığını azaltmak için kullanılmaktadır.

● Otomatik Şanzıman – Modern otomatik şanzımanlar, çekiş kontrol sistemleriyle çalışma ve düşük çekiş seviyelerine ayarlama konusunda ustadır. Çoğu otomatiğin ayrıca manuel bir mod veya karda hızı kontrol etmek için yardımcı olabilecek düşük vitesleri (genellikle 1-3) manuel olarak seçme yeteneği de sağlar.

● Manuel Şanzıman – Teorik olarak, manuel şanzıman, kış havasında daha fazla kontrole izin verir, çünkü bir sürücü arazideki değişiklikleri tahmin ederek vitesleri manuel olarak seçebilir ve aracın dengesini bozmamak için düzgün debriyaj serbest bırakma ve devreye alma sağlayabilir. Debriyajı devreye sokarken biraz daha dikkatli olun, ancak – hızlanırken aniden bunu yapmak, kontrol edilmesi zor tekerlek patinajına neden olabilirken, vites küçültme, tahrik edilen lastiklerin kaymasına neden olabilir.

Gerçek vites, aracınıza ve hıza göre değişecektir, ancak tipik olarak, araç yavaşladığından 3-2-1 şeklinde kademeli olarak vites düşürmek, manuel vites seçimleri olan manuel ve otomatik şanzımanlarda iyi çalışacaktır. Düz yollarda seyrederken, daha yüksek bir vitese sahip olmak ivmeyi koruyacak ve aracın lastiklerinin yol tutuşunu kaybetme olasılığını azaltacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir